Llorens blog

A szerepjátékok fejlesztő hatásai

A csecsemők egyik legfontosabb „szórakozása” szüleinek és az őket körülvevő világnak a megfigyelése, tanulmányozása, majd a látottak leutánzása. Eleinte ez az utánzás még csak az egyszerűbb mozdulatokra irányul, míg másfél- két éves korban a játék során megjelennek már a szerepjátékok kezdeti jelei is.  Ebben a korban már szívesen segít anyának teregetni, ki-bepakolni a szennyest vagy akár takarítani, de lelkesen tologatja a babakocsiban játékbabáját is! Azon túl, hogy ezen tevékenységek rendkívül szórakoztatóak gyermekünk számára, nem is gondolnánk, milyen komoly fejlesztő hatással is bírnak!

Azzal, hogy egy-egy tárgyat új szerepbe helyez, pl. telefonnak vagy evőeszköznek, valamilyen ételnek használ, fejleszti kreativitását, képzelőerejét. De segít legyőzni a félelmet, és megismerni a világ még felfedezetlen területeit is. Ha például orvoshoz vagy ne adj isten kórházba készülünk, rengeteget tehetünk gyermekünkért, ha előtte otthon, többször is eljátsszuk vele a várható eseményeket, vizsgálatokat.

Szeretnéd tudni, mi járhat a fejében, milyen érzelmek dúlnak benne éppen? Figyeld meg őt játék közben és meg fogsz lepődni, milyen sok mindenre fény derülhet. Ebben a felgyorsult és sokszor hangos, őrült világban elengedhetetlen a kicsik számára, hogy egy számukra kezelhetőbb, kisebb és biztonságosabb közegben újraéljék és ezáltal feldolgozzák, megértsék a nap fontosabb történéseit, konfliktusait. Ez nagyban segít nekik a bennük lévő feszültségek, frusztrációk levezetésében, érzelmeik kezelésében is.

Másokról való gondoskodás, odafigyelés, elfogadás – ezen tulajdonságok kialakulásában, elmélyítésében segít, ha gyermeked előszeretettel babázik. A Llorens babái kitűnő választás lehet ilyen szempontból, hiszen mozgatható végtagjuk, fésülhető hajuk, puha textil testük, élethű kidolgozásuk és cserélhető ruhájuk mind hozzájárul a maximális játékélményhez. Választhatunk kislány vagy fiú babát, kiegészítő nélkülit, de olyat is, amihez cumi, takaró, pelenka vagy egy aranyos kis alvóka tartozik, és erősíthetjük gyermekünkben az egyenlőség, elfogadás érzetét a színes bőrű és ázsiai kinézetű  játékbabákkal.

Érdekel, hogy milyen további előnnyel jár még, ha gyermeked sokat játszik babával? Olvasd el, erről szóló, korábbi írásunkat is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.