Uncategorized

Itt a farsang, áll a bál…

Vízkereszttel kezdetét vette a farsangi időszak, ami a gyerekeknek egy izgalmas buli, jó program, míg a szülőknek inkább egy újabb kihívás, lehetséges stresszforrás. A legtöbb kisgyereknél mostanra biztosan kialakult a TOP20-as lista a naponta változó jelmezötletekkel. Ha nem szeretnél sok időt tölteni a készülődéssel, akkor az üzletekben már rengeteg kész jelmez közül válogathatsz, de ha inkább valami egyedi megoldáson gondolkodsz, mutatjuk, mire érdemes figyelned.

  1. Ha még nincs konkrét elképzelés a jelmezt illetően, az internetről, Facebook csoportokból jobbnál jobb ötleteket meríthetünk, de javasolhatjuk gyermekünknek kedvenc alvókájának, mesefigurájának megszemélyesítését is. Választhatjátok például kedvenc Llorens babáját is, ha könnyen megvalósítható és igazán különleges ötletre vágytok.
  2. A jelmez készítésénél mindenképpen tartsuk szem előtt a praktikusságot és kényelmet is. Lehet például, hogy egy rendőrautó jelmezt könnyen megalkothatunk egy nagy kartondoboz segítségével, viszont játszani, egész nap ugrálni, „bulizni” valljuk be, nem túl kényelmes viselet, így várhatóan munkánk gyümölcse az egész mulatságot érintetlenül, a sarokba ledobva tölti majd.
  3. Törekedjünk arra is, hogy a viselt jelmez ne legyen túl meleg, de ne is fázzon majd benne! Senki sem örülne, ha a farsangot követő napokat, heteket ágyban fekve, betegen kellene töltenie.
  4. Mindenképpen olyan jelmezt válasszunk, amelyben gyermekünk jól érzi magát, nem feszeng. Ha szükséges, legyünk nyugodtan rugalmasak: engedjük, hogy a kedvenc csillogós csiniruháját vagy robotos pólóját vegye fel, ha annyira ragaszkodik hozzá és fektessünk inkább nagyobb hangsúlyt a jellegzetes kiegészítőkre vagy módosítsunk, finomítsunk a tervezett jelmez megnevezésén.
  5. Ne féljünk a kiegészítők, arcfestések használatától. Sokszor egy jól megválasztott kiegészítő teszi igazán látványossá, „élethűvé” az adott jelmezt. Ha gyermekünk például orvosnak öltözik, a fehér köpenyen, sztetoszkópon kívül ne maradjon le a névtábla sem, de adjunk kezébe egy plüss kutyust vagy egy Bimba újszülött babát is attól függően, hogy állatok vagy gyermekek gyógyítására specializálódott. Egyszerű és könnyen megvalósítható ötlet a bolti eladó is, hiszen nem kell hozzá különlegesebb ruhát beszerezni, elegendő csak a kiegészítőkkel „játszani”. Használhatunk műanyag vagy akár kartonra rajzolt zöldégeket, gyümölcsöket, tejtermékeket ábrázoló képeket vagy akár kis babaruhákat is.

A farsangi időszak idén nagyon sokáig, március 1-jéig, vagyis húshagyó keddig tart majd, így az óvodás, iskolás bulikon kívül simán belefér egy otthoni farsangolás is, ahol nemcsak a gyerekek, de mi szülők is jelmezbe bújhatunk. Díszítsük fel a lakást krepp papírból készített girlandokkal, a gyerekek által színezett papír álarcokkal, fújjunk fel néhány lufit és már kezdődhet is a buli! A jó hangulat és a szórakozás pedig garantált, ha bevetünk néhányat a klasszikus farsangi játékokból is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.