Uncategorized

Adventi népszokások

Vasárnap meggyújtottuk az adventi koszorú első gyertyáját, ezzel kezdetét vette az év talán legizgalmasabb és egyben legmozgalmasabb hónapja. A gyermekek számára ez az örömteli várakozás időszakát is jelenti, míg nekünk felnőtteknek leginkább a stresszről, rohanásról szól, elveszítve ezzel azt a varázst, bensőségességet, amelyről az elkövetkező négy hétnek valójában szólnia kellene.

Érdemes tehát egy kicsit lelassítunk és átadni magunkat az adventi időszak varázslatos hangulatának, feleleveníteni az év utolsó hónapjának kedves, már-már elfeledett hagyományait. Az alábbiakban összegyűjtöttünk nektek néhány olyan szokást, amellyekkel színesebbé, izgalmasabbá tehetjük az ünnepi várakozást. Ráadásul nem csak a gyerekek számára lesz emlékezetes kaland, de még nekünk felnőtteknek is kellemes meglepetést tudnak okozni.

Az adventi időszak kezdetét az első gyertya meggyújtása jelzi. Az adventi koszorún szereplő 4 gyertya a hagyomány szerint a békét, hitet, szeretetet és reményt szimbolizálja. Tudtad, hogy az eredeti koszorú gyertyái lila színűek? Kivéve a harmadikat, ami rózsaszín, ami az öröm színe.

December 1-jén sok helyen kinyílik az adventi naptár első ablaka és ezzel megkezdődik a karácsonyig tartó visszaszámlálás. Tudtad, hogy az adventi naptár eredete egy német kisfiúhoz köthető, aki már nagyon várta a karácsony eljövetelét? Édesanyja egy idő után megelégelte gyermeke türelmetlenségét és 24 részre osztott egy nagyobb kartonlapot. A darabokra pedig egy-egy kis kocka csokit helyezett, amelyekből a kisfiú naponta megehetett egyet. Ha mi sem akarjuk naponta százszor megválaszolni azt a kérdést, hogy hányat kell még aludni karácsonyig, mindenképpen használjuk ki az adventi naptár ezen nyújtotta előnyeit. Vehetünk már előregyártott, csokoládéval vagy apró játékokkal töltött naptárakat, de lehetünk kreatívak és összeállíthatunk mi is egy igazán személyreszabott példányt. Rejtsünk el minden napra egy-egy kedves üzenetet vagy valamilyen élményt, mint pl. közös mézeskalács sütést, karácsonyfadísz készítést vagy egy egész estés családi társasozást.

December 4-én, Borbála napján pedig tegyünk egy cseresznyeágat vagy más gyümölcsfa ágát vízzel teli vázába és ha karácsonyig kivirágzik, lakodalomra készülhetünk: a családban lévő hajadon lány hamarosan férjez megy.

Sok országban a fa alá a Mikulásnak köszönhetően kerülnek az ajándékok, míg hazánkban ezt a feladatot általában a Jézuska végzi. Így a Télapó december 6-án, Miklós napján tölti meg a magyar gyerekek csizmáit apró ajándékokkal. Ezt a kedves hagyományt talán mindenki ismeri, így több szót nem is ejtenénk most róla, csak annyit, hogy ne felejtsétek el vasárnap este kipucolni és kikészíteni a csizmákat! 😊

Luca napjához is számtalan érdekes néphagyomány kapcsolódik, melyek közül talán az egyik legismertebb a Luca szék készítése. A szék faragását ezen a napon kellett kezdeni és karácsonyig minden nap csak egy műveletet lehetett rajta elvégezni. Úgy tartották, hogy ha az elkészült széket magukkal viszik az éjféli misére, arra felállva megláthatják a falu boszorkányát.
De szintén ezen a napon szokás elvetni a lucabúzát is, mely, ha Karácsonyig kizöldül, a következő évben jó termés várható. Elevenítsük fel gyermekünkkel is ezt a kedves szokást és ültessük el a saját búzánkat. Öröm lesz látni, milyen nagy lelkesedéssel, izgalommal figyelik majd a gyerekek a lucabúza fejlődését!

Nehogy kihagyjuk a felsorolásból december 21-ét sem, amikor is az időjárást érdemes nagyon figyelni, ugyanis, ha reggel frissen esett hó látványa fogad minket, békés, boldog karácsonyra számíthatunk.

Végül pedig el is érkeztünk december 24-hez, a karácsony kezdetéhez. Ekkor egy újabb izgalmas, ünnepi időszak következik, amely egészen január 6-ig , vízkeresztig tart és szintén rengeteg érdekességet, elfeledett népszokást tartogat számunkra. De erről talán majd egy másik bejegyzésben mesélünk nektek!

Ha van kedvünk, a karácsonyi készülődést kiegészíthetjük saját kis betlehem készítésével is. Ez kiváló lehetőség arra is, hogy átbeszéljük, megtanítsuk gyermekünknek a karácsony valódi eredetét. A jászol berendezéséhez használhatunk plüssállatokat és játékbabákat.

Remek választás lehet erre a célra a Llorens újszülött babái, amelyek részletgazdag kidolgozásuknak köszönhetően igazán élethűek.

Itt van például Nico, a 40 cm-es fiú baba, aki puha vinyl anyagból készült, kezei és lábai is mozgathatóak. Dobozában egy cumit és egy szép, kék pólyát is találhatunk.

https://www.youtube.com/watch?v=oyW5qjqIIIQ&list=PLom7EPw1sDPaPoYQ5vTm3qIIyqOe1WImx&index=12

De remek választás lehet a 35 cm-es Bimbo is, akinek arca nagyon hasonlít az újszülöttekére. Teste lágy műanyagból készült, melynek tapintása az igazi bőrre emlékeztet. A babához tartozik egy aranyos párna és kötött sapka is.

https://www.youtube.com/watch?v=LL5zmpqYHN4&list=PLom7EPw1sDPaPoYQ5vTm3qIIyqOe1WImx&index=35

Igazi premium élményt nyújtanak a llorens Reborn babái, amelyek lélegzetelállítóan részletgazdag kidolgozásuknak köszönhetően tökéletes másai az újszülött babáknak. Ezeket a babákat mind egyedileg, kézzel készítették, festették, így még a legapróbb bőrtónusok és bőrredők is a valóságot tükrözik. A baba tömése pedig úgy van kialakítva, hogy a súlya pontosan megegyezzen egy igazi csecsemő súlyával.

Üdvözlünk a Llorens babák csodálatos világában!
Üdvözlünk a Llorens babák csodálatos világában!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.